parapety z granitu
O aronii słyszeliśmy wszyscy – charakterystyczny owoc często wykorzystywany do robienia z niego soków, przetworów typu powidła bądź dżemy, chętnie jedzona na surowo, dodawana do deserów, czy też służąca do wytwórstwa domowych nalewek. O jej cennych właściwościach dowiesz się z dalszych fragmentów niniejszego tekstu.
Spokrewniona z…?
Aronia wykazuje bardzo dużo wspólnych cech, zwłaszcza pochodzenia, z jabłonią, gruszą oraz jarzębiną. Jest zaliczana do wspólnej podrodziny oraz rodziny. Jest to roślina jabłkowa o gatunku różowatym. Biorąc pod uwagę panujący w Polsce klimat umiarkowany, wydziela się aronię ciemno-owocową, a więc innymi słowy czarnoowocową, która dosłownie odznacza się ciemnym ubarwieniem. Jest doskonała do robienia z niej artykułów żywnościowych w postaci deserów – zwłaszcza tych naturalnych, a także koncentratów i napitków. Cechują ja wspaniałe właściwości smakowe, jest też intensywna w swym aromacie oraz wykazuje działanie lecznicze, a to przesądza o tak szerokim jej zastosowaniu.
Jak żaden inny owoc krajalnice do wędlin
Patrząc na to, jaki ogrom różnorodnych właściwości o charakterze typowo leczniczym ma omawiana tu aronia, warto podkreślić, iż jest ona w zdecydowanej czołówce najzdrowszych owoców. Warto ją regularnie jeść, kiedy ma się istotne problemy z wysokim ciśnieniem. Pozwala ona, przy regularnym spożywaniu, zmniejszyć złogi tak zwanego 'złego' cholesterolu. Polepsza krążenie, zmniejsza objawy starzenia się organizmu, doprowadzając do znaczącego opóźnienia tego procesu. Biorąc pod uwagę olbrzymią ilość znajdujących się w aronii przeciwutleniających substancji, a więc tak zwanych antocyjanów, można mówić o działaniu przeciwutleniającym aronii. Jest ona sposobem na skuteczne stworzenie bariery chroniącej przed rozwojem chorób nowotworowych. Oczyszcza organizm, likwiduje toksyny, stanowi cenne źródło ważnych dla człowieka witamin z grupy B oraz E, PP, A i C.
Drzwi Gdańsk